نشست تخصصی «ترور سپهبد شهید قاسم سلیمانی از منظر حقوق بین الملل» به همت انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
به گزارش عطنا، محمدرضا ضیایی بیگدلی، استاد پیشکسوت حقوق بین الملل در این نشست در سخنانی گفت: اساساً مخاصمه مسلحانه ای بین ایران و آمریکا وجود نداشته تا بحث دفاع مشروع توسط آمریکا مطرح شود بلکه اقدام آمریکا موضوعی حقوق بشری است.
وی با اشاره به اختلاف در مفهوم دفاع مشروع گفت: ماده ۵۱ منشور ملل متحد حمله مسلحانه را از دو زاویه نمود می دهد، حمله مسلحانه یک تجاوز مسلحانه است. همانطور که در قطعنامه ۳۳۱ شورای امنیت، حمله مسلحانه به قلمرو یک کشور به عنوان مصادیق تجاوز است.
ضیایی بیگدلی توضیح داد: بحث تجاوز مسلحانه به قلمرو یک کشور همان مفهومی را می رساند که ماده ۵۱ منشور سازمان ملل، به حمله مسلحانه به کشوری که عضو ملل متحد است.
وی بحث دفاع پیشدستانه و پیشگیرانه را در عرصه بین المللی چندان دارای طرفدار ندانست و توضیح داد: غیر از اسراییل که خود دست به این اقدامات می زند کسی در دنیا طرفدار این دو مفهوم نیست.
به گفته این استاد پیشکسوت، ادعای آمریکا در ترور سردار بیشتر بحث پیشگیرانه دارد تا پیش دستانه. در مورد دو مفهوم یاد شده طرفداران دفاع پیشدستانه بیشتر هستند اما شاهد این نیستیم که در این زمینه هنجارسازی شده و یا معاهده ای تا به امروز امضا شده باشد.
ضیایی بیگدلی تاکید کرد: بنابراین دفاع در این ارتباط با توجه به قطعنامه تعریف تجاوز؛ تهاجم و تجاوز به قلمرو یک کشور است. اطلاعات غیرموثقی وجود دارد مبنی بر اینکه آمریکا برای ترور سردار سلیمانی، از پایگاه هوایی قطر و برخی نیز می گویند از پایگاه هوایی کویت این حمله به قلمرو سرزمینی عراق انجام شده است.
وی با بیان اینکه باید بر این نکته تاکید کنیم آنچه مسئله است حاکمیت و تمامیت ارضی یک کشور است، گفت: دیدگاه هایی که مطرح می کنیم باید در جهت آرام کردن جامعه باشد. باید منافع ملی ایران در نظر گرفته شود.
ضیایی بیگدلی تصریح کرد: تهدید حمله مسلحانه به ۵۲ هدف در ایران، در قالب حقوق بشردوستانه نمی گنجد و این تهدید توسل به زور و صلح و امنیت بین المللی است.